Excellentietraject Bachelor Visual Communication

Voorwoord

Welkom bij de Bacheloropleiding Visual Communication, de Engelstalige niveau 6 opleiding in samenwerking met de University of Northampton (UK) die je op Cibap kunt volgen. Studenten die de bachelor succesvol hebben afgerond, ontvangen naast het niveau 4 diploma een niveau 6 diploma Bachelor of Arts in Visual Communication en een Cambridge diploma C1. In deze studiegids willen we je informeren over de inhoud en de structuur van de opleiding.

In het algemene deel vind je informatie over de school. Denk bijvoorbeeld aan plattegronden, informatie over roosters, kantine en ICT-voorzieningen. Ook kun je hier opzoeken wat de rechten en plichten zijn en wat te doen bij een probleem of klacht. Via de tabbladen links vind je alle basisinformatie die je nodig hebt. Heb je een specifieke vraag: kijk dan eens op het intranet. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je natuurlijk terecht bij je studieloopbaancoach.

Ons onderwijs

De Bacheloropleiding is bedoeld voor studenten die meer uitdaging en verdieping zoeken naast de niveau 4 opleiding Mediavormgever, Ruimtelijk vormgever of International Creative Business Developer. De studiegidsen van deze opleidingen vind je op studiegidsen.cibap.nl.

De opleiding is gebaseerd op vier uitgangspunten:

  • Het ontdekken van je eigen identiteit als vormgever
    Waar liggen jouw krachten als vormgever? Je wordt uitgedaagd om binnen verschillende opdrachten (autonoom, commercieel en sociaal) antwoord te vinden op vraagstukken en dit door middel van visuele communicatie te uiten.
  • Interdisciplinair kunnen werken
    Welk medium is geschikt voor welke doelgroep of visuele uiting? Is één uiting voldoende of werkt een combinatie beter? Je gaat je ontwikkelen en verdiepen in grafisch ontwerp, illustratief ontwerp, fotografie, film- en audiovisueel ontwerp.
  • Onderzoek doen
    Hoe word je een betere visuele vormgever? Door middel van te onderzoeken, te experimenteren op zowel theoretisch als praktisch gebied leer je de beste visuele beslissingen te nemen.
  • Kritisch denken
    Wat is de kracht en impact van jouw ontwerp? Om een goede visuele uiting te creëren moet je kritisch kunnen denken. Je gaat je denkwijze en houding ontwikkelen, gaat nieuwe ideeën verkennen en leert te reflecteren zodat je complexe situaties beter kunt analyseren en oplossen.

Het beroep

De creatieve industrie is gebaseerd op flexibiliteit, transformatie en innovatie. Creatieve professionals zijn erg gewild en te vinden binnen verschillende beroepsgroepen.

De Bachelor Visual Communication leidt op voor beroepen als grafisch vormgever, webdesigner, filmproducer of fotojournalist. Na afronding van deze bachelor kun je je eigen bedrijf starten of gaan werken voor een bedrijf. Je portfolio is je visitekaartje en deze leer je te personaliseren gericht op je interesses en de beroepen waarin je zou willen werken.

De opleiding

De Engelstalige opleiding Bachelor Visual Communication is een niveau 6 opleiding. Na een succesvolle afronding krijg je een Bachelor Honours degree in Visual Communication. Deze is vergelijkbaar met een Nederlandse hbo- of wo opleiding, Nuffic code NLQF 6/EQF 6. 

Opbouw van de opleiding

We starten met de opleiding in fase 2, de opleiding bestaat uit drie fases:

  • Fase 2: Kennismaken & oriënteren
  • Fase 3: De Bridging module
  • Fase 4: De Bachelor Visual Communication

Fase 2:
Tijdens deze fase krijg je één dag in de week les op hbo-niveau op het gebied van Cambridge Engels, onderzoek, creativiteit, kunstgeschiedenis, theoretische-en studievaardigheden.

Je maakt kennis met een andere manier van leren en kunt ervaren of dit bij je past. Aan het eind van de periode bespreken wij met jou of deze opleiding haalbaar voor je is.

Fase 3:
In deze fase start je één dag in de week in de Bridging Module. Dit is een module op niveau 5 niveau en is de voorbereiding op het bachelor programma. In deze module moet je Cambridge Engels op C1 afronden, een onderzoeksrapport schrijven en een aantal Visual Communication opdrachten voldoende afronden. Heb je de Bridging Module voldoende afgrond dan ben je toelaatbaar tot de bachelor fase.

Fase 4:
De bachelor volg je in fase 4 op Cibap van november tot einde schooljaar (30 weken). Je studietijd kun je volledig besteden aan het behalen van de bachelor. Je loopt geen stage in deze fase, hiervoor krijg je een vrijstelling. Mocht je gedurende deze fase de bachelor vroegtijdig verlaten, dan volg je het reguliere programma van jouw niveau 4 opleiding inclusief stage.

BPV
Tijdens fase 2 & 3 loop je stage (bpv) bij een bedrijf in het binnen- of buitenland in je reguliere opleiding in de eerste of tweede helft van het schooljaar. De bachelor is Engelstalig en wij adviseren daarom om in het buitenland of bij een Engelstalig bedrijf stage te lopen.

Keuzedelen
Keuzedelen zijn onderdeel van het examen van niveau 4. Tijdens fase 3 volg je het keuzedeel voorbereiding hbo-kunstonderwijs in de Bridging Module. Daarnaast kies je binnen je reguliere opleiding nog één of twee andere keuzedelen.

Structuur

In fase 2 en 3 volg je één dag in de week tijdens het semester dat je op Cibap bent gedurende 20 weken de bachelor lessen. Daarnaast wordt er beroep gedaan op je zelfstudie. De begeleide lestijd is 7 uur per week voor fase 2 & 3. In fase 4 heb je gedurende 30 weken 30 uur per week begeleide lestijd. In deze lessentabel vind je het aantal contacteenheden per vak. In de Eduarte-app vind je het weekrooster van jouw klas.

Excursies, workshops, sprekers
Tijdens de opleiding worden er verschillende excursies aangeboden om nieuwe ervaringen op te doen. We werken met specialisten uit het werkveld, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste technologieën en vernieuwingen leert hoe je deze toe kunt passen.

Welk diploma behaal je?
Naast het niveau 4 diploma behaal je ook de Bachelor Visual Communication. De Bachelor Visual Communication is een niveau 6 opleiding. Na een succesvolle afronding krijg je een Bachelor Honours degree in Visual Communication. Deze is vergelijkbaar met een Nederlandse hbo- of wo opleiding, Nuffic code NLQF 6/EQF 6.

Een voorwaarde om deel te kunnen aan de hoofdfase van de bachelor is het behalen van het internationaal erkende certificaat Cambridge Engels CAE (C1). Ook moet je alle Cibap examens voor de start van het Bachelor programma behaald hebben.

Programma

Fase 2

*1 CE is 30 minuten

Fase 3

Fase 4
In fase 4 word je ingeschreven op de University van Northampton. Je gaat gebruik maken van NILE, dat is hun online leerprogramma. Hierin vind je alle module specificaties, handboeken, opdrachten en heb je toegang tot de digitale bibliotheek.

 

Beoordeling

We beoordelen je werk aan de hand van het Engelse beoordelingssysteem en gebruiken hiervoor Learning outcomes. Er wordt beoordeeld op het proces, je voortgang en hoe je omgaat met feedback. Je portfolio is leidend voor de beoordeling. Om te slagen, moeten alle Learning outcomes minimaal op een D- afgerond worden.

Grading rubric

  • First-Class Honours (70% and above): a first-class degree, usually referred to as a ‘first’ or 1st, is the highest honours degree you can achieve
  • Upper Second-Class Honours (60-70%): there are two levels of second-class degree. An upper second class, known as a 2:1 or two-one, is the higher of the two levels
  • Lower Second-Class Honours (50-60%): a 2.2 or two-two is the lower level of the second-class degree
  • Third-Class Honours (40-50%): known as a ‘third’ or 3rd, this degree is the lowest honours degree achievable
  • Ordinary Degree: If an honours student fails to achieve a third class by a small margin, they may be awarded an ordinary degree i.e., without honours.

Herkansing
Mocht je een module niet halen of te laat inleveren, dan mag je een herkansing doen. Je eindbeoordeling kan echter nooit hoger worden dan een D-.

Begeleiding
Elke student krijgt een PAT (Personal Academic Tutor). De PAT zal regelmatig met je afspreken en je progressie en ontwikkeling met je doornemen.

Doorstuderen

Na het succesvol afronden van de bachelor is het mogelijk om verder te studeren op een masterniveau. Hiervoor is het noodzakelijk om je studie af te ronden met ‘first class honours’. Er zal altijd om je portfolio gevraagd worden en een intake gedaan worden en uiteindelijk beslist de opleiding wat de mogelijkheden zijn.

Mocht je verder willen studeren aan een andere bachelor, is het soms mogelijk om deze versneld te doen maar dat hangt van de opleiding en je portfolio af.

Kosten

Naast het verplichte mbo-lesgeld en de kosten voor je reguliere opleiding zijn de kosten als volgt:

  • Cambridge C1 examen      € 260,-   (te betalen in fase 3)*
  • Bachelor Visual Communication       € 1750,- (te betalen in fase 4)*

*gebaseerd op studiejaar 2022-2023

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je hier.


Print Friendly, PDF & Email